Beslut, påföljder och överklagan
Beslut om oredlighet
Npof:s uppgift är att pröva om oredlighet i forskning ägt rum. Nämndens bedömning redovisas i beslut av nämnden.
- Npof fattar sina beslut i konsensus. Om gruppen inte är enig sker en omröstning och det förslag som får enkel majoritet vinner. Om någon ledamot inte vill stå bakom beslutet kan den ledamoten skriva en skiljaktig mening som läggs till beslutet.
- Npof fattar inte beslut om andra avvikelser från god forskningssed än oredlighet.
- Npof är inte involverad i etikprövning av forskning eller överklaganden kring etikprövning.
Vi publicerar alla beslut om oredlighet här på webbplatsen. Du kan även ta del av statistik om våra beslut och ärenden.
Påföljder
- Npof fattar inte beslut om påföljder eller dylikt.
- Det är forskningshuvudmannen som beslutar vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av Npof:s beslut. Det gäller såväl när Npof friat som fällt forskare för oredlighet. Åtgärderna kan avse den specifika forskaren men också utbildningsinsatser eller ändrade rutiner hos forskningshuvudmannen.
- Forskningshuvudmannen ska rapportera vilka åtgärder som vidtas med anledning av Npof:s fällande beslut inom 6 månader. Detsamma gäller om Npof konstaterat att det är fråga om plagiering, förfalskning eller fabricering och en allvarlig avvikelse från god forskningssed, men avvikelsen inte skett med uppsåt eller grov oaktsamhet.
I vår årliga rapport sammanfattar vi de åtgärder som forskningshuvudmännen återrapporterat till oss Det sker i anonymiserad form.
Överklagande
Den anmälde kan överklaga Npof:s beslut. Det är en förändring att det går att överklaga jämfört med tidigare när forskningshuvudmännen prövade oredlighet i forskning. Överklaganden prövas av Förvaltningsrätten i Uppsala. Förvaltningsrättens dom överklagas till Kammarrätten i Stockholm. Den domen överklagas i sin tur till Högsta förvaltningsdomstolen.
Läs mer om domstolarna på domstol.se
Anmälaren är inte part i ett ärende vid Npof. Det innebär två saker:
- Anmälaren får inte alla handlingar i ärendet och vi ber inte anmälaren att yttra sig, så som den anmälde får.
- Anmälaren kan inte, enligt åtta avgöranden i Förvaltningsrätten i Uppsala och två i Kammarrätten i Stockholm, överklaga Npof:s beslut.